Zo ontstaat begrip tussen verschillende afdelingen in uw organisatie

In het prachtige Spaanse Baskenland stuiten mijn vrouw en ik op een restaurantje. De vriendelijke eigenaar verwelkomt ons hartelijk maar spreekt uitsluitend Euskadi, volgens de Basken de oorspronkelijke taal van Europa. Google Translate helpt, maar om echt lekker te eten is meer nodig. Het wordt duidelijk met tekeningen en een bezoek aan de keuken, waardoor ik uiteindelijk geniet van een fantastisch gerecht. Het ontstaan van begrip door het doen van moeite. Dat is toch geweldig?

Begrip tussen Mars en Venus

Bovenstaand voorbeeld is ook toepasbaar op het bedrijfsleven. Want afdelingen spreken een andere taal. Zo weet een afdeling IT alles van technische mogelijkheden. Voor uitvoerende medewerkers is die technische taal abacadabra, maar zij weten op hun beurt weer alles over praktische toepasbaarheid. De centrale informatieafdeling zit op Mars en de gebruikers van informatiesystemen zitten op Venus. Ze willen elkaar wel begrijpen, maar spreken een andere taal. En dan is het dus zaak dat je moeite doet.

Zo krijgt uw organisatie weer energie

In Baskenland gebeurt dat met handen en voeten. Het resultaat is een heerlijk stuk staartvlees en twee tevreden partijen. In organisaties zijn andere methodes toe te passen. Over een gelijkwaardig gesprek, belangen op tafel en het krijgen van oplossingen waar beide partijen tevreden over zijn. In de komende blogs gaan we hier verder op in. Met als resultaat een energieke en verbonden organisatie. En dat smaakt misschien nog wel beter dan mijn perfect gebakken Baskische gerecht.

 

Meer weten?
Bel of mail Erik van Lenthe

0651854525
erik.vanlenthe@moreinfo.nl