Designdenken: dichtgetimmerde plannen maken plaats voor creatieve denkwijzen

Dat de wereld snel verandert hebben we inmiddels allemaal wel in de gaten. En dat de plannen die we maken om risico’s dicht te timmeren alleen schijnzekerheid bieden hebben we ook al gemerkt. Los van tijd en geld komen er zelden resultaten uit waar de uiteindelijke gebruiker gelukkig van wordt.

De gemeente Eindhoven doorbreekt dat, las ik onlangs in het FD. Niet door ‘agile’ werken heilig te verklaren maar door te werken vanuit een ander perspectief en designdenken als nieuwe competentie te introduceren.

Vera Winthagen, Strategic Design Consultant, werd met de opdracht ‘ik wil dat je de stad en de gemeente gelukkig maakt’ Eindhoven ingestuurd. Vera is overtuigd dat een andere denkwijze voor ingewikkelde problemen nodig – en urgent – is.

Volgens mij heeft zij volkomen gelijk. Ik zie als grote winst van agile werken dat je de gebruiker eindelijk serieus neemt en een rol geeft bij het realiseren van producten en diensten. De grote vraag blijft nog wel hoe je voorkomt dat je, zoals Vera het noemt, een zwembad bouwt dat te weinig wordt gebruikt. Volgens mij is de essentie dat je niet alleen anders gaat werken, maar ook een competentie toevoegt. Namelijk die van designdenken.

Ontwerpers weten als geen ander hoe ze een product moeten maken dat werkt voor de gebruiker. Of dat nou een stoomoven is of een GGZ-product. Designdenken is een vak dat je niet even leert. De vraag is of en hoe het toevoegen van deze creatieve competentie inderdaad leidt tot andere producten en gelukkige organisaties. Ik geloof stellig van wel en daarom ben ik zelf aan het onderzoeken hoe dat dan werkt. Dit artikel sterkt mij om daar vooral mee door te gaan en ik hoop dat het organisaties helpt om de moed en het lef te verzamelen om dat ook te doen. Wie durft?

Lees het artikel in het FD >>>

Meer weten?

Bel of mail Erik van Lenthe
0651854525
erik.vanlenthe@moreinfo.nl