Hoe weet je nou welk hekje je weg kunt laten?

Focussen op wat echt nodig is klinkt logisch; denken we niet allemaal daar we dat doen? Die vraag kreeg ik na mijn bericht over de kunst van het weglaten. Een goede vraag! Dat zou je inderdaad denken, zeker als je de top van organisaties spreekt. Maar hoe vertaalt zich dat naar de werkvloer? Is de informatie die wordt aangeboden een afspiegeling van de gesuggereerde focus aan de top? Je kunt dat heel mooi zichtbaar maken als je voor elk stukje (management-)informatie een stip zet op een business model canvas. Er ontstaat dan een patroon.

Een patroon als dit onthult zich vaak. Wat kun je er in zien? Als eerste dat er heel veel informatie is. In volgepakte dashboards, in mappen met gedetailleerde lijsten op intranet en in hele dikke kwartaalrapportages. Een signaal dat focus ontbreekt?

Is focus dan het verschijnsel dat alle stippen op een kluitje bij elkaar staan? Nee. Ik zie ook dat als  signaal dat focus ontbreekt, waardoor jezelf beperken heel lastig is. Als je goed kijkt zie je dat het kluitje staat in de vakjes die gaan over middelen en activiteiten. Over wat je aan het doen bent en wat je daar voor nodig hebt, je wat en hoe.

De rechterkant van het canvas gaat over de waarde die je wilt bieden aan de markt, hoe je die verbindt met klanten en je (maatschappelijke) ambities. Het is het waarom voor de dingen op de linkerhelft van je canvas. En daar wringt volgens mij de schoen. Met een lege rechterhelft kun je onmogelijk bepalen wat relevant is en wat niet, lees: jezelf beperken.

En het is meteen de sleutel tot de oplossing. Teken je bestaansrecht en ga van daaruit kijken naar wat je doet en hoe. Van rechts naar links. Als team, als BU als organisatie, het kan op ieder niveau. Je maakt dan een gemeenschappelijke taal waardoor je elkaar veel beter gaat begrijpen en je gaat de essentie zien waardoor je kunt focussen. En dus jezelf kunt beperken.

Als dat lukt zie je geen 26 stippen op een kluitje, maar een stuk of tien verspreid over het hele canvas. En het mooie is dat je ook meteen hun onderlinge relatie gaat ervaren. Ze staan niet op zichzelf maar ze beïnvloeden elkaar. Daardoor kun je beter bepalen wat echt belangrijk is en wat minder. Ik zie mensen daar heel veel energie van krijgen :)

 

Meer weten?
Bel of mail Erik van Lenthe

0651854525
erik.vanlenthe@moreinfo.nl