Waarom de 5 democratic design rules van IKEA ook voor MoreInfo gelden

Een klein dorpje in Zweden. Minder dan 10.000 inwoners en 4.700 medewerkers. Ontwerpers en ontwikkelaars wonen en werken hier samen. Met z’n allen geven ze aan dezelfde visie invulling: elk product moet bijdragen aan een beter dagelijks leven van zoveel mogelijk mensen. Ik heb het hier natuurlijk over IKEA. En hoewel je de vergelijking misschien niet direct maakt, doen wij bij MoreInfo hetzelfde. Niet met meubels en interieurs, maar met organisaties en informatie.

Bij MoreInfo willen we de dagelijkse werkzaamheden van zoveel mogelijk mensen binnen een organisatie beter maken. En hoe we dat doen, kunnen we uitleggen aan de hand van de design principles die de Zweedse meubelgigant hanteert.

Functionaliteit

Oplossingen moeten aansluiten bij de échte behoefte. Waar IKEA gaat kijken bij mensen thuis om erachter te komen waar de problemen liggen, doen wij dat binnen organisaties. Daar gaan we op zoek om erachter te komen waar de knelpunten en belangen liggen. Daar doen we moeite voor. Om zo met doelgerichte oplossingen te komen.

Vorm

Een product moet er mooi uitzien en als vanzelf werken. Zonder gebruiksaanwijzing, intuïtief, te snappen zijn. Je moet zin krijgen om ermee te werken. Daarom werken we samen met vormgevers en graphic designers. Zij zorgen ervoor dat een oplossing niet alleen functioneel is, maar de gebruikers ervan ook verleid.

Zo goedkoop mogelijk

Dat is iets anders dan goedkoop. Bij goedkoop mogelijk draait het om het laten vallen van overbodige ballast. Daarom werken we met de timebox-techniek, waarmee we focussen op het resultaat. Ook geloven we in de kracht van open source-oplossingen en standaards die over de hele wereld worden toegepast. Over deze technische termen vertellen we op een later moment meer.

Duurzaam

Duurzaamheid heeft niet altijd met ‘groen’ te maken. Duurzaam betekent ook blijvend, langdurig. Daarom geloven wij in ‘eigenaarschap’. De meeste informatiesystemen zijn voor iedereen en van iedereen. En daarmee eigenlijk van niemand. Eigenaarschap opbouwen is een belangrijke voorwaarde om te zorgen dat een oplossing ook echt, blijvend, wordt gebruikt.

Solide

We bouwen met elementen omdat ze nodig zijn, omdat ze kracht geven aan de oplossing. We zullen nooit iets adviseren of implementeren als doel op zich. Zo blijft ook IKEA schaven aan reeds bestaande producten. Kan er niet nóg iets weggelaten worden? Het hoeft niet perfect, het moet gewoon werken. Tools, methodes en architecturen, ze moeten aan het doel bijdragen, het geheel versterken.


Met deze vijf principes in het achterhoofd komen we bij MoreInfo tot zinvolle oplossingen voor iedere organisatie. Oplossingen die gewoon werken. En het streepje dat we voor hebben op IKEA: die van ons hoef je niet zelf in elkaar te zetten.

 

Meer weten?
Bel of mail Erik van Lenthe

0651854525
erik.vanlenthe@moreinfo.nl